Del 1 – Att börja släktforska

Intresse

Givetvis börjar en hobby med någon sorts intresse för det man tänker hålla på med. Det kan utgå från några frågor eller funderingar man har, eller annan nyfikenhet om hur saker och ting ligger till.  Kanske är det någon annans frågor som sätter igång den egna nyfikenheten, som man vill hjälpa till att reda ut. Var arbetade farmor med då hon var ung? Vad hette farfars yngsta bror, som emigrerade till USA? Var kommer vårt efternamn ifrån?

Oavsett vilket, så fungerar det alltid bäst när man är engagerad och vill veta mer. Så är det också inom släktforskningen. För hela tiden kommer det fram nya uppgifter som man vill veta mer om, och däri ligger det nya frågor som kräver sina svar, och så vidare. Farfars yngsta bror hette Alfred, det namnet hade han efter sin morbror. Vem var det då? Och så vidare…

Intervjua

För att få svar på alla de frågor som finns är det en bra start att fråga de som fortfarande lever, och kanske kommer ihåg svaren. Börja alltid släktforskningen med att intervjua dina äldsta familjemedlemmar, släktingar, vänner och bekanta om vad de vet om just din släkt och de frågor du har. Hur var det när de var unga, hur var deras skoltid, värnplikt, första jobbet osv. Vilka var deras kompisar, drömmar i livet, bästa minnena från semestrar och mycket annat. Varje generation har sina olika minnen och svar.

Dokumentera

Var noga med att skriva ner allting som dyker upp. Ange vem som sagt vad och när. I dagens moderna digitala samhälle är det även väldigt enkelt att spela in sina frågestunder med de äldre släktingarna, via mobiltelefonen eller någon videokamera eller annan lösning. Det blir också väldigt bra att spara för framtiden när personerna har dött, då man kan ha kvar något levande minne av dem.

Förvara

Att hålla reda på allting är särskilt viktigt då man behöver gå tillbaks till något senare, ur var det nu moster Britta berättade om sin kusin? Det man har dokumenterat och sparat finns kanske till en början bara som lösa lappar, eller filer i sin dator. Tänk på att hitta en tydlig struktur som är enkel att förstå. I pärmar kan man sortera papperna i diverse flikar för olika personer eller annat, i datorn går det att lägga upp nya mappar för olika filtyper, fotografier, ljudklipp, video, och hållas sorterade.

Men tänk på framtiden! CD/DVD-skivor håller inte för alltid utan behöver hållas uppdaterade med jämna mellanrum. Plastfickor i pärmar är inte heller någon bra idé för längre tid, de kan klistra ihop med utskrifterna, liksom gem som rostar och gummisnoddar som torkar. Förvara anteckningarna, ljud- eller filmklippen på ett säkert ställe, så att de inte förstörs eller tappas bort. Det digitala samhället må vara enkelt men också väldigt sårbart.

Ett enkelt sätt att samla ihop allting man har dokumenterat ihop är i något bra släktforskningsprogram. Dessa finns att köpa som programvara till sin dator, men även hållas rent digitalt på webben, och i de allra flesta kan man lägga in eller ladda upp sina fotografier och andra digitala filer dit.

fyr

En hemsida om min släktforskning

Verifierad av MonsterInsights