Kategoriarkiv: Övrigt

Diverse tankar om lite vad som helst egentligen…

Nya tag…

Till sist har jag gjort om lite här på hemsidan. Jag har tagit bort en del av inläggen härifrån och istället lagt dem som artiklar. Ni hittar dessa i menyn ovan.

Jag tänker också på att försöka göra ett nytt försök med en databas över släktforskningen, och ska testa verktyget TNG, ”The next Generation”, där man kan få uppgifterna i snygga tabeller men även visa på karta var de bott osv.  Så återkom gärna framöver.

Hemsidan uppdaterad

… och förhoppningsvis kommer jag att vara lite mer aktiv här i år än tidigare. I släktforskningen har det egentligen inte hänt så mycket nytt, men en av de största nyheterna är mer av en teknisk art. Eftersom jag gärna arbetar i ”MinSläkt” från www.dannbergsdata.se , vilket är windowsbaserat, och jag har en iMac hemma, så har det varit lite krångligt att arbeta med två datorer och flytta emellan dem för diverse arbeten. Men härom dagen lyckades jag häromdagen att kombinera de två operativsystemen!

Lösningen hette ”VMware Fusion 5” (se deras hemsida) , och möjliggör att jag kan arbeta i min Apple-dator med fullt stöd och åtkomst till mina windows-program, i det här fallet huvudsakligen med släktforskningen. I kombination med några nya funktioner, bl.a för att lägga in webblänkar (URL) i programmet, så öppnas en del nya idéer. Detta får bli årets projekt, och jag kommer att uppdatera sidan med mer om mitt arbete, men också en del nya inlägg och andra artiklar om min släktforskning förståss.

IMG_5164

Väl mött 2013!

Ett sommartorp

I början av sommaren har jag blivit sommarstugeägare. Det är ett gammalt torp från 1860-talet och ligger i en liten by som heter Norrberga i Glanshammar, ca 15 km utanför Örebro. Då priset var överkomligt och läget ganska oslagbart (granne där min pappa bor) så tog jag steget och köpte det (tack till banken som även gav mig lånet).

Under sommaren har det åtgärdats en hel del på det gamla huset, såsom slipning om målning av alla fönster, tack till lillasyster Ulrika som jobbat hårt. Även farstun fick sig en översyn, taket var ganska ruttet så det har tagits ner och lagts om, likaså har jag fått på en ny skyddshuv till skorstenen, så nu kommer det inte in några mer fåglar där. Stort tack till pappa för all hjälp som lagts ner, nu och framöver.

Ett annat stort projekt är det gamla uthuset, taket där behöver ses över och vi har redan fått dit en ställning och plockat av det gamla enkupiga takteglet (säljes om någon vill ha). Tanken är att det ska bli plåt istället, enklast för framtiden.

Likaså har det kommit upp en ny TV-antenn (det var ju OS i somras), och en massa andra småjobb som jag kan visa mer om senare på den här sidan. Ett arbete som väntar är att få in  toaletten (Separett) från uthuset till stugan. Det överväxta kryddlandet är ett annat jobb… Men naturligtvis finns det också tid för avkoppling och jag har haft flera trevliga besök i torpet, som kommit på en fika eller för grilla. Det kommer också att fortsätta.

 Här är några bilder från sommaren…

 

 

 

Uppdatering önskas…

Jag är inte så bra på att uppdatera denna sida så mycket som jag skulle vilja, märker jag… Men släktforskningen är knappast nedlagd för det, bara lite vilande.

Under tiden som gått sedan senast har jag undersökt diverse olika spännande släktgrenar, men mest åt andra personer, något litet på mitt eget, och ytterligare annat som kan komma att bli något om här på sidan framöver, bland annat om dna-genealogin, soldatforskning osv.

Så den som väntar på något gott…

Lilla Idun

I början av juli i år blev det tillökning i släkten igen. Det var min systerdotter Sandra som blev mamma till en liten dotter. Men barnet föddes alldeles för tidigt, 10 veckor innan utsatt tid, och vägde endast lite drygt 1080 gram, och var 37,5 cm lång. Men allt har gått bra och de har nu fått åka hem från sjukhuset, även om det naturligtvis fortsätter med diverse kontroller. Vi håller tummarna för den här lilla tjejen!

Släktträd i fickan

Idag släpptes en ny app till iPhone/iPad från Ancestry.se http://landing.ancestry.com/iphone/

Det gör det väldigt enkelt att alltid ha med sig sin släktforskning, där man kan ha koll på och även redigera sitt släktträd direkt i telefonen eller sin iPad. Ett släktträd på ancestry.com (eller .se) är gratis och enkelt att komma igång med efter en registrering. Det är dessutom ett bra sätt att dela med sig av sin forskning, genom att bjuda in fler släktingar som kan bidra och lägga till andra pusselbitar till släktträdet.

Ny widget – Översätt/Translate

Jag kan se i min besöksstatistik att jag har träffar från olika delar av världen, så har jag idag hittat ett passande litet tillägg (widget) till min sida. Det heter WP Translate och gör att läsarna själva kan översätta texten till sitt eget språk. Det arbetar via Googles översättningstjänst, och det blir kanske inte helt ordagrant eller grammatiskt rätt, men det är nog ändå så pass bra att man förhoppningsvis kan få ut något av artiklarna och inläggen.

Omstart

Nu så till sist efter lite strul med att flytta över från min gamla Joomla-sida till denna i WordPress så har jag äntligen fått till det… men var lugna, alla texter är sparade så de kommer ut här snart igen. 😉

/ Leif